Вижте новото невероятно откритие, което учените направиха!

Вижте новото невероятно откритие, което учените направиха!

Учени обявиха, че открили съседна суперземя – название, което се дава на скалиста екзопланета, чиито размери са няколко пъти по-големи от земните, информира ЮПИ.

Те с стигнали до извода , че въпросната суперземя орбитира около червеното джудже GJ 536, което е на разстояние 32 светлинни години от нашата планета. Масата на екзопланетата е 5,4 пъти по-голяма от земната.

Макар да не е в обитаемата зона на звездата, суперземята GJ 536 b се намира близо до нея. Ео защо ще е любопитен обект за атмосферни изследвания.

"Новооткритата планета може да се наблюдава и от северното, и от южното полукълбо. Това я прави интересен обект за бъдещи спектрографски изследвания и в частност за търсене на други скалисти планети в обитаемата зона около звездата", заявиха учените от Астрофизическия институт на Канарските острови.

Те очакват при бъдещи проувания на GJ 536 да бъдат намерени други скалисти екзопланети.

"Досега сме открили единствено планетата GJ 536 b - поясни астрономът Алехандро Суарес Маскарено от института. - Продължаваме обаче да наблюдаваме звездата, за да установим дали можем да открием компаньони на планетата. Скалистите планети обикновено се откриват на групи."

   

0 коментарa

Виж още