Вината за кървавите атентати в Брюксел е изцяло на……

Вината за кървавите атентати в Брюксел е изцяло на……

Фредерик ван Льо, главен прокурор на Белгия, открито обвини службите, които с неадекватните си действия са помогнали за осъществяването на мартенските атентати в Брюксел. Тогава , на летището и в метрото 32-ма човека загинаха, а 340 бяха тежко ранени.

Прокурорът е категоричен, че публичното огласяване на името на издирвания Наджим Лашрауи, единият от атентаторите- камикадзе от летището, е ускорило неимоверно много осъществяването на пъклените планове на терористите. Те са знаели, че са разкрити и ще бъдат намерени и заловени всеки момент. Точно поради тази причина те са решили да действат по- рано от планираното, информира БТА.

И днес още се споделя предположението, че атентатите са били предвидени за католическия Великден. Има голяма вероятност крайната цел на бомбаджиите да е била отново Франция, но пък в жилището на организатора по- късно са били открити снимки на летище Завентем, което говори за предварително планиране на удар на летището.

Разследващите не крият, че съществуват значителни пропуски при координираните действия на международните полицейски служби. Подобна грешка е факта, че  Салах Абдеслам, парижкият атентатор, е пуснат да мине през френско-белгийската граница непосредствено след ужаса в Париж през ноември.

Белгийските служби пък забавили информацията до полицията в Гърция и така не успели да заловят  Абделхамид Абауд, пребивавал в Атина, откъдето координирал действията на терористите във Вервие.

Преди известно време разследващите споделиха, че в организацията на Брюкселските атентати активно е участвал и авторът на атентата в Сарафово- Мелиад Фара, който имал тясна специализация в обучението на камикадзета и организирането на атентати на летища.

Предполага се, че Фара е планирал и атентата на истанбулското летище.

Факт е, че до ден днешен полицията и разследващите международни служби са винаги на крачка зад атентаторите, а това не е обнадеждаваща информация. Да се молим най- сетне координацията в тези институции да бъде на ниво, достатъчно, за да предотвратяват подобни кървави зверства, при които страдат мирни граждани.   

   

0 коментарa

Виж още