Внимавайте! Смъртоносна гъбична зараза ни напада!

Внимавайте! Смъртоносна гъбична зараза ни напада!

Докато обявим, че сме се отървали от един вид заболяване и сме намерили начин да се борим срещу него, се появява информация за някаква друга зараза.

Няколко американски и британски учени- биолози побързаха да предупредят човечеството, че всички сме застрашени от мултирезистентна гъбична зараза, която е изключително опасна за хората и гарантирано сее смърт. Колкото и странно и грозно да звучи,  главното място на местоживеене на опасния микроорганизъм са болничните заведения.

Чудовищният вирус не се поддава на въздействие от страна на лекарства, защото още не е измислен лек против него. Типично за него е, че уврежда тези органи, на които противогъбичните медикаменти не оказват въздействие.

Тази форма на гъбична зараза, която учените са кръстили Candida auris, е открита в Япония преди седем години, когато с нея била  заразена жена, която починала от инфекцията. Разпространението на тази инфекция продължило в Индия, Южна Корея, Кувейт, Колумбия, Венецуела, Южна Африка, Пакистан и други страни.

В Америка, когато медиците разбрали за гъбичната инфекция, от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията веднага подали информация до всички американски болници със специален бюлетин с молба да бъдат анализирани всички гъбични заболявания и веднага да се даде информация, ако бъде открито нещо непознато досега.

Изследвайки всички пациенти, които били заразени с опасната гъбична инфекция, учените са стигнали до извода, че 60% от болните умират много бързо. Навлизайки в кръвта, инфекцията се разнася по целия организъм, причинявайки гъбичен отит, лоша инфекция и други заболявания.

Заразяването с Candida auris е смъртоносно, защото вирусът няма как да бъде изведен от организма. В момента е възможно единствено изкуствено да се поддържат заразените органи на болните в работещо състояние.

Ясно е, че е необходимо провеждането на още множество опити, за да се намери решение на проблема и да бъдат спасени хиляди човешки животи.

Още повече, че това заболяване ни настига не на друго място, а там където не очакваме- в болниците.

   

0 коментарa

Виж още