Внимавайте с вечерята! Може да ви коства живота?

Внимавайте с вечерята! Може да ви коства живота?

Учени от Измирския Университет споделиха резултатите от изследване, проведено сред 700 души, касаещо отражението на късното хранене  на здравето на хората. Според направените статистики, вечерята след 19ч многократно увеличава вероятността от инфаркт. В проучването участвали 700 човека с високо артериално налягане. Целта била да се разбере какво е въздействието на времето за хранене върху здравето на човека.

В експеримента се обръщало внимание на консумираните продукти, количеството сол, времето, по което се провежда вечерята. Учените достигнали до извода, че вечерята 2 часа преди да си легне човек, има определящо влияние на кръвното налягане през нощта, информира Блиц.

Оказва се, че времето за хранене е от голямо значение, почти аналогично на това, какво ядете. Кардиолозите горещо препоръчват обилна закуска и обяд, като последното хранене за деня трябва да направите до 19ч максимум. Храната и количеството трябва да са възможно най- леки.

Резултатите, които били констатирани при експеримента, са че при приблизително 40% от късните вечери, кръвното налягане не успяло да се свали както е необходимо за спокоен сън, а това води до повишена опасност от сърдечен удар.

Учените обясняват реакцията на тялото при поемането на храна с това, че организма и тялото ни не са се приспособили към съвременния начин на живот. Заради наличието на изкуственото осветление, човек може да бодърства до по- късно вечер. Поради същата причина хората се хранят повече и допускат да го правят и по- късно вечер. Организмът е подготвен да приеме последното хранене до стъмване, затова храненето след това е един вид допълнително натоварване.

За да нямате неприятности със сърцето и кръвното налягане, не пренебрегвайте съветите на специалистите и не злоупотребявайте с възможностите на организма си. Лесно можете да свикнете да хапвате вечер навреме, както и да се спирате на значително по- леко меню, в сравнение с това, което приемате за закуска и обяд.

   

0 коментарa

Виж още