Внимание: Измама при пазаруването в големите хранителни вериги!

Внимание: Измама при пазаруването в големите хранителни вериги!

Ежедневно пазарувайки в големите хипермаркети, плащате повече за стоки, които са на промоция, но които реално се таксуват на касата  по-скъпо от обявеното намаление. Комисията за защита на потребителите (КЗП), предупреждава клиентите които пазаруват предимно от продукти обявени на по-ниска цена, да бъдат внимателни, тъй като се отчита нарастване на подадените жалби от потърпевши. Специалистите отчитат, че клиентите лесно се заблуждават и посягат към намалената стока, дори разликата да е на стойност една стотинка,  което за съжаление често в последствие излиза по-скъпо. Експертите от КПЗ, извършили проверката  обясняват, че на практика с оскъпяване на стоките с по една стотинка, реално веригата хипермаркети пълни джоба си от всеки клиент избрал стока на промоция. И със съжаление споделят, че тези магазини припечелват допълнително на принципа „Капка по капка - вир“.

Един от последните случаи се отнася за популярна хранителна верига в град Пловдив, която ощетила своите клиенти с продукти пуснати на промоция „ежедневна вода за уста“ и „мая“. Водата за уста била с пазарна цена 3.99 лв., но на касата обратно на очакваното била маркирана за 4.00 лв. С една стотинка повече била и цената на маята – вместо 0.39 лв. – на касата отново добавили 0,01 лв. и цената й съответно била 0.40 лв.

При своевременна проверката извършена от КЗП са били маркирани 19 произволно избрани стоки от три разнородни групи продукти, вкл. и маята и ежедневната вода за уста. Проверката неопровержимо доказала, че в издаденият фискален бон има разминаване между цената която, била изписана на етикета и тази която са заплатили на касата при покупката.

Разминаването е в полза на търговеца, който се оправдал пред проверяващите от КЗП с фирмата поддържаща софтуера на търговските обекти. Фирмата е  изпратила писмено обяснение, от което става ясно, че несъответствието между маркираната на каса цена и обявената на етикета се дължи на разминаване между софтуера на компютърната система и този на използваното фискално устройство. Мениджърът на IT фирмата добавил и че работният софтуер изчислява с абсолютна точност, след което закръгля получената сметка до 2 знака след десетичната точка. Фискалното устройство във веригата магазини обаче работило на различен принцип, при който това закръгляне се извършва на всеки ред от сметката на клиента.

   

0 коментарa

Виж още