ВНИМАНИЕ! Измамни схеми плъзнаха в социалната мрежа! 

ВНИМАНИЕ! Измамни схеми плъзнаха в социалната мрежа! 

Измамници обикалят социалната мрежа и рекетират потребители за пари. Това стана ясно, след репортаж в предаването "Преди обед" излъчено по БТВ. Потърпевшият Делян е младеж, който насмалко не станал жертва на крупната измама.

По информация, мъжът получил покана за приятелство от фалшив профил, който осъществил разговор с жертвата. От дума на дума, непознатият настоял за осъществяването на телефонен разговор, оставяйки своя телефонен номер. При обаждането измамникът споделил своята сърцераздирателна история, която била свързана с това, че се налага да получи огромна сума за спешни нужди. 

След като Делян се осъмнил в искреността на думите на "нуждаещият се", решил да потърси повече информация за въпросния потребител. При подробно разглеждане на профила, той установил, че профилът е новосъздаден и използва фалшиви снимки на лицето Христо Ночев. След като успява да се свърже с реалният притежател на снимките, двамата подават жалба в полицията за измама. 

Практиката до момента бе подобни измами да бъдат осъществявани по телефона. Припомняме, че възрастни жени станаха жертви на такива, след последвало обаждане от страна на измамник, в който той/тя искат определена сума, представяйки се за близък-родинина на жертвата. Без да се замислят, възрастните приемат казаното за истина и превеждат огромните суми с цел "лечение на близък", "помагане след катастрофа за възстановяване" или др. 

Скорошно разследване на медията показа жилищата, в които живеят някои от тези измамници. Прави впечатление, че това са предимно лица от ромски произход, живеещи в жилища подобни на палати. Пред медии те отричат за това да са участници в такива измами, а внезапното си забогатяване обясняват чрез спестявания на семейството. 

Органи на реда предупреждават да не се доверявате на непознати. По ниакъв повод да не превеждате пари на съмнителни лица, било то и ваши приятели, искайки голяма сума в социалната мрежа, тъй като без да знаете дори профилът на ваш "близък" приятел е възможно да бъде хакнат. 

   

0 коментарa

Виж още