ВНИМАНИЕ! Крадат парите ни, докато държим картата си в ръчната ни чанта! Вижте как да се предпазите!

ВНИМАНИЕ! Крадат парите ни, докато държим картата си в ръчната ни чанта! Вижте как да се предпазите!

"Крадат парите ни, докато пътуваме в метрото" , това заявиха журналистите от предаването "Здравей, България", излъчвано по Нова тв.

По данни, подобно деяние може да бъде извършено чрез карта на ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци. Достатъчно е само да застанете в непосредствена близост до злодеятеля, за да може да бъде осъществена злонамерената транзакция. В случая става въпрос за напълно законни устройства, които се произвеждат в други държави. 

Според Камен Несторов, който е IT специалист и инженер, става въпрос за изтегляне на малки суми, обикновено между 20 и 40 лева, които човек не би могъл да усети. Ала до момента общо кражбите са на стойност към 8 млн лева. 

По думите му този скрийнинг краде информация от магнитната лента на картата. А измаменият клиент би могъл да получи sms за теглене на пари от неговата сметка. Ала в случая неговите данни са отишли в другия край на света. 

В случая за предотвратяване на злонамерената кражба, бихте могли да използвате протектор за безконтактна карта. "Той е специален и пази портмоне, блокирайки тегленето на пари", допълни Несторов. 

 

   

0 коментарa

Виж още