ВНИМАНИЕ - Опасен хляб!

ВНИМАНИЕ - Опасен хляб!

В Кърджали се продава хляб, който след консумация може да ви отведе в болница. Това заявиха експерти, които са видели, че хлябът мухлясва в розово и оранжево.
"Бацилус мезентерикус" е медицинското наименование на бактерията, която предизвиква картофена болест. Тя се разпространява бързо особено в горещините при запарване на зърното. Лошото съхранение на изпечения хляб подпомага развитието на заразата. Не е изключено да се стигне и до случаи на постъпване в болница след консумация на заразен хляб.
Кърджалийски хлебари също са на мнение, че става дума за "картофена болест". Според тях, тя се появявала, когато е горещо и не се спазват хигиенни изисквания при приготвянето на хляба. Консумацията на такъв хляб може да предизвика отравяния. Развитието на бацила може да се спре, след обработка тестото с оцет, казват още хлебарите. Техният съвет е: Когато купите такъв хляб, не го яжте, а го върнете в магазина, за да може и производителят да разбере, че има заразено брашно.
„Най-опасна е картофената болест на хляба. Тя се предизвиква от така наречения картофен щам. При заразяване с него за един-два дни вътрешността на хляба се превръща в бяла лепкава маса. Това е истинска отрова и не бива да се яде... на село такъв хляб, чиято среда като я пипнете ви лепне на пръстите, хората не дават дори на животните... а често такъв хляб има по магазините... ако пръстите ви лепнат след като пипнете средата на филийката, хвърлете целия хляб... отровен е", коментират  експертите.
Когато избирате хлебни изделия в магазина, още от пръв поглед може да установите дали отговарят на общоприетите норми. Обърнете внимание на формата на хляба – тя трябва да е правилна, без пукнатини и вдлъбнатини. Кората трябва да е добре изпечена, без бучки и вдлъбвания. Меката част трябва да е пореста и еластична. Когато натиснете хляба с ръка, кората трябва да върне първоначалната си форма.
Ако забележите, че меката част е необичайно лепкава, това може да е признак, че хлябът е заразен с гъбички или т.нар. картофена болест. Още един знак за поражения от гъбички е наличето на цветни петна от вътрешната страна на кората.
Обърнете внимание на цвета на хляба. Ръженият хляб има тъмнокафяв цвят, белият хляб – златист. Малките белезникави ивици по кората на хляба свидетелстват, че е използвано брашно с изтекъл срок на годност. Имайите предвид, че черните следи (от изгоряло) може да съдържат канцерогени, които са опасни за здравето.

   

0 коментарa

Виж още