ВНИМАНИЕ!!! 6 опасни фактора за дихателната система - у дома.

ВНИМАНИЕ!!! 6 опасни фактора за дихателната система - у дома.

Вярвате или не, в домовете ни има много фактори посредством чието влияние, могат да бъдат увредени белите дробове и дихателните пътища на обитателите му.

Във абсолютно всеки дом има предмети и настилки, които могат да предизвикат сериозни проблеми на домочадието с дихателните пътища, като например алергии, астма, хронична кашлица, хронична хрема. Всеки един от тези здравословни проблеми, би могъл да възникне от определени пособия във вашия дом, пише blitz.bg. 

Днес, ще Ви запознаем с шестте най-вредни фактора в домакинството, които разболяват белите ни дробове:

1. Белина

Съставките на белината, като хлор и амоняк, биха могли да причинят сериозни дихателни проблеми, включително спазми и невъзможност за вдишване. Много от алергиите и хроничните белодробни болести вероятно се дължат на продължително излагане на влиянието на летливите съединения в белината.

2. Килими и мокети

Не се заблуждавайте, че ежедневното бърсане на прах и употребата на прахосмукачката Ви гарантират абсолютно чист дом и спасява домакинството от праха и акарите. Килимите и мокетите са най-големите събирачи на опасни алергени. За съжаление, са и сред най-силните и често причиняват сериозни белодробни и дихателни проблеми на стопаните си.

3. Прахосмукачката

Да, точно така – прахосмукачката! Тя е уред, без който определено не можем. Но ако я държите на видно място в дома си, може да е причината за поява и изостряне на вашите дихателни проблеми. В торбата на прахосмукачката се задържат всички прахови частици и акари, които продължават да повреждат качеството и свежестта на въздуха в дома, за това експертите препоръчват да държите уреда в килер, далече от помещенията, които ежедневно ползвате.

4. Банята

В санитарните помещения се създават най-много условия за образуване на мухъл, който е изключително опасен за хора, склонни към отключване на алергии. Почистването на банята трябва да бъде основен приоритет.

5. Бои и препарати против насекоми

Някои видове бои излъчват не просто неприятна и задушлива миризма, но и летливи съединения, които причиняват белодробни проблеми. Много от спрейовете срещу насекоми могат да предизвикат много сериозни дихателни проблеми.

6. Изолация

Изолацията на външните стени на сградите крие рискове за здравето на белите дробове и дихателната система, защото по този начин се създават условия за образуване на мухъл. Материалите от които се изработва изолацията създават предпоставки за злокачествени заболявания на дихателната система.

   

0 коментарa

Виж още