ВОЛЯ ЗА ЖИВОТ!!! Майка и нейното бебе бяха спасени от лекари в столицата

ВОЛЯ ЗА ЖИВОТ!!! Майка и нейното бебе бяха спасени от лекари в столицата

В УМБАЛ „Св. Анна“ – София бе извършена изключително рядка инвазивна процедура, благодарение на която бременна жена и нейното бебе бяха спасени. Интервенцията бе направена от смесен екип, в които участие бяха включени доц. Васил Велчев от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова от Клиника по акушерство и гинекология, съобщават от лечебното заведение, пише dailypress.bg.

Бременната жена е деветия месец и е от столицата. На 26 август тя е била приета в Родилно отделение на столичната болница, с тежък белодробен тромбоемболизъм.

Веднага след приемането ѝ в лечебното заведение, са се наложили спешни изследвания и реанимационни действия. Лекуващият екип е направил всичко възможно за да бъде спасен не само животът на родилката, но и на още нероденото й дете. Жената е на 41 години. Бременността е първа за нея, дългоочаквана и много силно желана.

Медиците от УМБАЛ „Св. Анна“ – София успяват да стабилизират състоянието на пациентката. След непрекъснат мониторинг на състоянието на плода е извършена сериозна животоспасяващата инвазивна процедура. Лекарите поставят филтър в долна празна вена.

Инвазивния кардиолог доц. Велчев се бори въпреки сложността на операцията.  Напредналата бременност допълнително усложнява задачата на медицинският екип, тъй като има  притискане на кръвоносните съдове от бременната матка. От болницата споделят, че за Доц. Велчев, макар от години да е в сферата на медицината, към момента в солидната му лекарска практика това е първи подобен случай.

Безопасността и живота на пациентката по време и след оперативното раждане на детето се осигурява от поставеният във вената филтър, оприличен от медиците на медуза, която свивайки и отпускайки тялото си подпомага кръвотока и улеснява работата на сърцето.

В Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – София, точно три дни след извършената от докторите интервенция (в понеделник, на 29-ти август), на бял свят се появява напълно здравият Пресиян.

Към настоящият момент майката и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват успешно, отбелязват от лечебното заведение. Родилката развълнувано разказва, как през последната седмица е изживяла истински шок. Знаейки сериозността на диагнозата си, тя си е представяла как влиза в черните хроники на новините, а днес след успешната намеса на лекарите, тя и синът ѝ са живи!

   

0 коментарa

Виж още