Впечатляващо честване на 3- ти март се подготвя в Стара Загора

Впечатляващо честване на 3- ти март се подготвя в Стара Загора

Вече са известни всички събития, които ще се проведат в Стара Загора в чест на Националния празник 3-ти март.

Шествието с най- дългото национално знаме ще бъде проведено за трета поредна година точно на 3-ти март. 300- метровия трибагреник ще бъде носен от хиляди старозагорци до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ или т.нар. Старозагорската Шипка. Точно заради неповторимата гледка и емоцията градът ще приеме и хиляди гости от страната. На мястото, където през 1877 г. получават бойното си кръщене Самарското знаме и българското опълчение, ще бъде издигнато знамето, информира кмета.бг.

Предвижда се през годината старозагорци да направят историческа възстановка на ожесточените боеве край града, включваща спасяването на Самарското знаме, посрещането на ген. Гурка и руските войски. Кулминацията на честванията на 140-та годишнина от епопеята край Шипка ще бъде през месец август.

31 юли е паметна дата за жителите на Стара Загора. На тази дата 1877 край града  е първата голяма битка  от Руско-турската война. Тогава 3500 опълченци под ръководството на Столетов влизат в смъртоносна битка за пръв път. Последва пълното унищожаване на населението и опожаряването на града до основи.

Предвидено е провеждането на над 15 ключови събития, посветени на паметната годишнина. Ще бъдат чествани 115 г. от откриването на  „Паметника на защитниците“, 140 г. от смъртта на подп. Калитин край  мемориала „Бранителите“ и при с. Калитиново.

Подготвя се изложба, озаглавена „Знамето на свободата“, посветена на Старозагорския бой и Руско-Турската освободителна война.

Трагичните събития от 1877 г. край с. Сладък ще бъдат припомнени от историческа възстановка на същото място, която определено ще върне всички в онези паметни моменти, когато се е писала българската история с кръвта на героите.

Очаква се всеки българин, който милее за Родината и уважава историята, да почете паметта на героите подобаващо, включвайки се в честванията с това, което диктува сърцето му!

   

0 коментарa

Виж още