Връзката между ругатните и честността

Връзката между ругатните и честността

Колкото повече ругаем, толкова по-честни сме!

Учените направиха сензационно разкритие, според тях човек, които свободно изразява чувството си на неудовлетвореност, настъпилите внезапно негативни емоции, неприятните изненади, назовавайки негативните промени с нецензурни думи, е много вероятно да е по-честен и откровен отколкото, онзи който тай дълбоко в себе си негативизма и прикрива истинската си емоция.

Ругатните и грубият език, понякога са най-добрият начин, да се отърсим от болезнените си преживявания.

Тези заключения биват изведени, след изследване на социалният психолог Дана Доуей в научен труд, поместен в „MedicalDaily“. Статията, носеща любопитното заглавие, "Честно казано, не ми пука: Връзката между ругатните и честността"), Доуей си е поставила за цел установяването на взаимовръзката между ругатните и честността. Тя е провела цели три експеримента, за да докаже достоверността на твърденията си.

В първото изследване, са взели участие 276 участници. Всеки един от тях бил нает онлайн. Задачата на всяко изследвано лице била да оцени самостоятелно до колко е предразположено към проява на честност и до колко си позволяват да използват ругатни в ежедневието си.  Второто анализирало, актуализациите на Facebook статусите на 73,789 потребители, които използвали всеки ден приложението „myPersonality“, а в третото изследване била измерена честността на хората населяващи различни държави, чрез комбиниране на данните получени посредством мрежата на Facebook и  въведените мерки на "държавно ниво" за цензура и забранени за употреба в публичното пространство думи и изрази.

Тези последователни открития предполагат, че "връзка между ругатните и честността реално съществува". Това бива подкрепено и в труда на водещият автор Гилад Фелдман и на неговите колеги. Според експертите отношенията отчетени на индивидуално ниво, наистина се измерват и в обществото. „Когато някой изрази себе си и моментното състояние в което се намира чрез ругатни,  той най-вероятно не иска да обиди човека отсреща, а има желание просто да се освободи от насъбралото се в него негативно отношение към конкретната ситуация и към случващото се.“, допълват учените.

   

0 коментарa

Виж още