Все още има непочистени тротоари в Стара Загора

Все още има непочистени тротоари в Стара Загора

За времето от началото на 2017 г. до днес са издадени 39 предписания от страна на Община Стара Загора на домоуправители и собственици на фирми за констатирани непочистени от леда и снега тротоари. Това сподели starozagorskinovini.com, цитирайки началника на отдел "Опазване на обществения ред и управление при кризи" в Общината.

Според закона ангажимент за почистването на тротоарите имат собствениците, ползвателите или наемателите на дадената сграда или терен.

Това важи и за директорите на различните училища на територията на Общината. Те са в ролята на стопани и обществено ангажирани личности., които имат отговорността за почистването на двора на училището и на терена около него.

След направена неофициална проверка в училища в централната част на Стара Загора е установено, че дворовете и тротоарите около училищата не са почистени.

Пред Професионалните гимназии пък прислужничките се мъчат да премахнат дебелия лед, за да освободят тротоара, докато здравите млади момчета, обучаващи се там, наблюдават процеса напълно безучастно.

Предполага се, че не е толкова трудно да бъдат организирани учениците да свършат тази дейност- млади и силни са, а и ще стане много по- бързо. Това би имало и добра възпитателна роля. Учениците ще са обществено ангажирани и ще имат грижа за своето училище.

Не е възможно почистващите фирми да се борят сами с всичко без да получат съдействието и отговорното отношение на гражданите. Вариантите са много стига да има желание. Все пак изриването на снега от тротоара и един вид фитнес извън фитнес салона, а за тези, които не са фенове на физическите упражнения могат да проявят малко разум и да използват сол в борбата си с леда- цената на солта е стотинки и всеки училищен бюджет може да си позволи този разход.

Ледените висулки надвиснали от стрехите на жилищните и обществените сгради също са отговорност на собствениците и ползвателите.

След направените предписания отново ще бъдат направени проверки и налагани глоби за неизпълнение.

   

0 коментарa

Виж още