Втора среща на представители на Балканската оперна мрежа

Втора среща на представители на Балканската оперна мрежа

От вчера, 8 декември,  до 10 декември включително се провежда Втората  среща на Балканската оперна мрежа в зала 2 на Община Стара Загора.

Това събитие се провежда под патронажа на Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора. Три дена представителите на независими и публични организации от областта на музикално- сценичното изкуство ще обсъдят проблемите в сферата и ще търсят правилни решения в дългосрочен план. Част от тях са предизвикателствата, които предоставят днес артистичните дейности, начините за тяхното финансиране, както и взаимодействието и опознаването на Балканските култури и традиции, създаване на съвместни продукти и осъществяне на общо участие в международни проекти.

Балканската оперна мрежа първоначално преди една година се създава като неформална общност от единомишленици. Сега на срещата ще бъде презентирана уеб базирана платформа, с която ще се ускори обмяната на информация, касаеща участниците или всичко от рода на работни места, екипи за постановки, събития, оборудване, репертоар и др.

Нова тенденция в дейността на мрежата е изготвянето на съвместни продукции.

Закриването на 47 Фестивал на  Фестивала на оперното и балетното изкуство ще се осъществи на 10 декември с концерта „Музиката на Европа и Балканите“. Почитателите на музиката ще световни музикални шедьоври и части на музикално- сценични творби от Балкански автори.

 Сред участниците са: Петра Погади– пиано, сопраните Цветелина Василева, Аида Чорбаджич, Лаура Ефтимиe, тенорът Ивайло Йовчев, баритонът Йонуц Паску и бас-баритонът Александър Стаматович. Оркестърът е на домакините от Държавна опера – Стара Загора, а диригент е Ивайло Кринчев.

   

0 коментарa

Виж още