Втори град забрани бурките на плажа!

Втори град забрани бурките на плажа!

Френски съд не прие искането на група, представляваща френските мюсюлмани, за анулиране на решението на кметството на Кан за забрана на буркините - бански, които скриват цялото тяло и косата, предаде АП, цитирана от БТА. Адвокат на групата, назована Колектив срещу ислямофобията във Франция, заяви, че ще обжалва въпроса в Държавния съвет - най-висшата административна инстанция на Франция.

По същото време след решението на Кан да забрани буркините, подобно решение взе и друга община на Лазурния бряг - град Вилньов-Лубе, предаде АФП. Новината беше съобщена лично от кметът на града Лионел Люка, представител на дясната партия Републиканците.Люка даде аргументи за решението си и каза, че не е уместно ходенето с буркини на плажа на града в общия контекст в страната. Той обясни, че налага забраната и във връзка с хигиената.

Франция, която наброява първата мюсюлманска общност в Европа, в последните 18 месеца стана жертва на три големи джихадистки атентата и на още няколко нападения на радикализирани мюсюлмани, което създаде покачване на напрежението към мюсюлманите.

Заради наложената забрана кметът на Вилньов-Лубе беше обвинен от някои правозащитни организации в дискриминация. Той отхвърли обвиненията и каза, че онези които плажуват с буркини, се изолират сами и че те са тези, които дикриминират другите с това поведение. 

Той припомни, че Френската Република не подкрепя човек  да идва на плажа, облечен така, че това да разкрива религиозните му убеждения, които освен това, според Лука, са фалшиви убеждения, тъй като религията не изисква нищо по този въпрос.

   

0 коментарa

Виж още