Във вота за ООН Бокова пак зае третото място

Във вота за ООН Бокова пак зае третото място

В новото, вече трето гласуване в Съвета за сигурност на ООН, състояло се в Ню Йорк за избор на нов генерален секретар на ООН, българката Ирина Бокова е класирана на трето място.

Кандидатката от България за престижния пост - нов генерален секретар на ООН, приключи първия вот на трета позиция, което я измести с две позиции напред, а втория вот я бе класирал на пето място. След третото гласуване Бокова се връща отново на трета позиция.

Третата позиция изтласка генералната директорка на ЮНЕСКО, сред водещите трима претенденти за поста. Данните съобщени на сайта „Юроактив”, сочат, че при гласуването в понеделник, Ирина Бокова е получила цели 7 гласа „за”, 5 гласа „против”, а 3 –ма са се въздържали от мнение.

На първа позиция в надпреварата за поста, към момента е бившият португалски премиер Антонио Гутериш с 11 гласа „за”, 3 „против” и 1 глас - въздържал се. Изненадващо, второто място във временната надпревара спечели министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак с 9 „за”, 5 гласа „против” и 1 въздържал се.

Ирина Бокова и бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, който във втория вот бе на на второ място, в третия има същите гласове, като тези които е получила българката и сега дели трето място с нашата кандидатка.

Аржентинката Сусана Малкора, подкрепяната от САЩ в трети вот получи  7 гласа „за”, 7 гласа „против” и 1 въздържал се. За да бъде избран кандидат са необходими гласовете на всичките пет постоянни членки на съвета, това са държавите: САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, както и минимум 4 гласа “за” от 10-те непостоянни членки.

Москва например иска кандидатът за нов генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа. Много от членовете настояват, тази година начело на световната организация, да бъде избрана жена, тъй като до настоящият момент е била оглавявана единствено от мъже. Съдейки по тези критерии, българската представителка Ирина Бокова е абсолютен фаворит.

Името на новия генерален секретар ще стане ясно през месец октомври, а мандатът на Бан Ки Мун който в момента заема позицията приключва в края на 2016 година.

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още