ВЪЗМОЖНО ЛИ Е!!! Запалените Facebook потребители са по-здрави и живеят по-дълго!

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е!!! Запалените Facebook потребители са по-здрави и живеят по-дълго!

Активността в мрежата на Facebook и в други социални медии, не може да бъде свързана единствено с наличието на твърде много свободно време, а също и с по-дълъг живот, показва ново проучване, в което са взели участие над 12 милиона души.

Поддържането на приятелства и свързването с други хора в реалния живот отдавна са признати като начин за подобряване на здравето и увеличаване на продължителността на живота, сега обаче се оказва, че подобно поведение може да се наблюдава и в социалните мрежи, този текст бе публикуван днес в сборника на Националната академия на науките.

Онлайн активността е само част от положителния ефект на социалните взаимодействия, подчертава изследването. Фокусирането върху Facebook чата  няма да доведе до по-здравословен и дълъг живот - то трябва да бъде "умерено".

"Ние считаме, че при Facebook потребителите, които има повече приятелства рискът от смъртност е по-нисък, а най-нисък е при тези които имат високи нива на офлайн социално взаимодействие и умерени нива на онлайн социалното взаимодействие."

По време на изследването, са били използвани около 12 милиона публични профила, достъпни за изследователите от Министерството на здравеопазването в Калифорния.

"Двете сравнения между потребителите и непотребителите на Facebook, както и между обикновените потребители и свръх потребители на социалната мрежа, показват, че има зависимост между употребата на социалните медии и по-ниската смъртност."

Само вече съществуващите отношения във Facebook са били отчетени, като ползотворни, което означава, че стотиците харесвания и коментари от непознати, само временно озаряват настроението, но в дългосрочен план са безполезни.

Проучването бе ръководено от Уилям Хобс и Джеймс Фаулър. Фаулър е работил в сътрудничество с екипите от Facebook и Йейл.

Някои спекулират, че проучването на Хобс може да е базирано на научният му стаж през 2013 г. в компанията Facebook. Друг учен, участващ в изследването, е Мойра Бърк.

„В писмен вид имахме информация, която изрично бе подчертано, че не бива да се използва при  публикуването на изследването, без значение какъв е резултатът", каза Хобс в отговор на спекулациите.

   

0 коментарa

Виж още