ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Марихуаната подобрява нощното зрение

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Марихуаната подобрява нощното зрение

Ново проучване доказва, че марихуаната може все още да не е напълно опозната от човечеството. Учените твърдят, че тя подобрява нощното виждане. Основата на фармакологичното проучване е  поставена през 1990 г. след наблюдение на ямайски рибари. Тези от тях, които пушили или консумирали канабис, имали "рядката способност да виждат в тъмното," споделят изследователи от университета Макгил.

Учените приложили синтетичен канабиноид към тъканта на очите на попови лъжички от африканска жаба и с огромна изненада установили, че веществото изглежда в действителност действа. По-конкретно, те доказали, че канабиноидните вещества, правят ретиналните клетки в очите, по-чувствителни към светлината и подобряват скоростта, с която окото отговаря на неясните стимули.

"Ние не можехме да повярваме, че това което виждаме е истина," разказва един от авторите на изследването. "Канабиноидите увеличават възбудимостта на клетките в окото, като директно се свързват с мозъка." Изследователите проследяват поповите лъжички на които било дадено веществото, те съвсем естествено успявали да избегнат препятствията в тъмното.

Всички попови лъжички се представили добре на светло. Но в тъмното, канабиноидните поповите лъжички избегнали значително повече препятствия, отколкото другите. През 2004 г. е проведено изследване и при хората,  при тях също се появил същият ефект и след пушенето на канабис, те имали по-добро нощно виждане, но тогава не било проучено на какво е дължи това.  Теоретично, в бъдеще, канабиса може да се използва за лечение на пигментен ретинит и глаукома, като защитава клетките на ретината.

   

0 коментарa

Виж още