ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?! Меркел е уговорила Путин да подкрепи Кристалина Георгиева

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?! Меркел е уговорила Путин да подкрепи Кристалина Георгиева

По време на срещата на Г-20, германският канцлер Ангела Меркел е провела разговор с президента на Русия Владимир Путин.

Мария Захарова говорител на руското министерство на външните работи коментира, че опитите да се повлияе на страните при номинацията на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Така, Захарова категорично отговори на въпрос на ТАСС по повод появилата се информация в българските медии, че Меркел е уговорила руския президент Путин да подкрепи като кандидат от Българя за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева, а не издигнатия по-рано кандидат от София Ирина Бокова. Захарова заяви, че нформацита плъзнала в българската преса, чса абсолютна лъжа, тъй като Русия не би могла да подкрепи подобни действия, пише economic.bg.

Преди време, на проведената в Ханчжоу среща на Г-20, германският канцлер Ангела Меркел е направила опит да обсъди с лидерите на Русия възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не официално издигнати, допълни още Захарова. "Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави говорителя на руското министерство на външните работи.

Мария Захарова подчертава, че публикациите появили се в пресата ни, сочещи, че руската страна е уж въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите за поста, не могат да бъдат определени по други начин, освен като опит Русия да бъде въвлечена в задкулисни игри.

Вчера стана ясно, по информация на Клуб Z, че правителството на България може да оттегли подкрепата си от Ирина Бокова и да издигне официално кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Причината за това е, че след като бе изтласкана на пето място в класацията, шансът ѝ за победа е минимален.

   

0 коментарa

Виж още