ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? МЗХ: Сътрудничество между България и Турция.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? МЗХ: Сътрудничество между България и Турция.

В рамките на XII-то заседание на земеделския управителен комитет, България и Турция обсъдиха възможности за сътрудничество. Днес д-р Цветан Димитров - заместник-министърът на земеделието и храните и заместник-държавният секретар на Министерството на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция се събраха в сградата на Министерството на земеделието и храните. От МЗХ съобщиха, че на срещата двете страни са обменили информация за съвместните действия в борбата с болести по животните, както и за засилване на търговията между двете държави.

По време на срещата стана ясно, че в началото на следващия месец в столицата ще се състои международен форум, на който ще бъдат обсъдени мерките за ограничение и борба с болестта Заразен нодуларен дерматит.

Д-р Дамян Илиев - изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че са инициирали тази среща, защото и двете страни са се сблъскали с проблеми, породени от остарялата нормативна база. Целта на срещата е била по отношение на мерките за борба със заболяването, двете държави да обсъдят промените в действащото европейско законодателство, така че да бъдат по-ефективни и да бъдат сведени до минимум икономическите загуби за засегнатите държави. Д-р Илиев изказа радостта си от съдействието, за опознаването и борбата със заболяването Заразен нодуларен дерматит от началото на 2015 година, което Турция оказва на България.

Освен това двете делегациите обсъдиха и начини за насърчаване на търговията между Република Турция и нашата страна, както и предстоящи възможности за сътрудничество, обмен на опит и специалисти за начини на борба, ограничаване и превенция на болестта Син език по овцете и говедата, както и болестта Заразен нодуларен дерматит по говедата.

Като част от сътрудничеството в областта на опазването на рибните ресурси в акваторията на Черно море, Република Турция заяви своята готовност за обмен на добри практики и опит при отглеждането в изкуствени условия на калкан.

България и южната ни съседка се обединиха заедно около необходимостта от засилване на контрола с цел противодействието срещу нерегламентирания риболов.

 

Източник: trud.bg

   

0 коментарa

Виж още