ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?! Опожарените складове в Пловдив били обект за демонтаж 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?! Опожарените складове в Пловдив били обект за демонтаж 

Българското Министерство на културата е отказало на експертите от Италия да съгласуват проекта и по този начин е спасило ценните тютюневи складове, наследство от големия благодетел на град Пловдив - Димитър Кудоглу.


Преди 6 години Министерство на културата е спасило два от най-хубавите тютюневи складове в Пловдив от демонтаж. За резултата съобщиха вчера от институцията. 
Кмета на града - Иван Тотев, твърди, че никога не е имало заявени инвестиционни намерения спрямо пострадалата част от Тютюневия град. 


Със свой представител Пиетро Луиджи Гиа, италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А" ООД са внесли проект, в който е упоменат демонтаж на двата склада и последващо преизграждане и надстрояване на тютюневите сгради.


От Министерството на културата категорично са отказали проекта да бъде съгласуван. По този начин тютюневите складове, наследство от благодетеля Димитър Кудоглу, са били спасени.


Бездомникът Любомир Данчев е задържан вчера с обвинение за палеж. Самият Данчев е обитавал стая в един от запалените складове за тютюн.


На брифинг вчера, главният прокурор Сотир Цацаров заедно с окръжният прокурор Румен Попов обявиха, че тази версия е основна, но следствената прокуратура работи по още няколко версии, които ще се разследват. Първоначално ще се се подложат на строга проверка заявените инвестиционни намерения спрямо изгорелите складове.


Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски" заяви, че „Зад палежа стоят инвестиционни интереси.“ Според Василев наложената на собствениците на тютюневите складове в Пловдив глоба, в размер на 30 хил. лв. е нелепа. 
Държавата трябва да ги застави да поддържат паметниците на културата, а ако има безстопанственост, културните ценности да се отнемат.


Председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски" коментира още, че е задължително да се повдигнат обвинения, включително за застрашаването на живота на хората живеещи в близост. Според Василев е необходимо собствениците да бъдат поставени пред алтернативата – или да възстановят сградата, или тя да им бъде отнета в полза на държавата, която може да я даде на някой друг, който да я възстанови в първоначалния ѝ вид. „Целта не е да се наказват собствениците, а сградата да бъде възстановена", заяви той.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още