Възможно ли е салмонелата да е унищожила ацтеките?

Възможно ли е салмонелата да е унищожила ацтеките?

И днес продължват да се считат като загадки пълното изчезване на велики цивилизации като шумерите, маите, ацтеките. Учените непрекъснато се мъчат да достигнат до някой факт, който да докаже по логичен начин това изчезване.

В днешно време, щамът на салмонелата, наричан Paratyphi C, причинява тиф. Едно огнище на коремен тиф може да убие много повече хора от тези 15 на сто, които се заразяват, най-вече в развиващите се страни.

Сега еволюционните генетици са почти убедени, че този щам на салмонелата може да е точно това, което е заразило и убило милиони туземци в Мексико през 1500 г., което от своя страна е довело до разпадането на империята на ацтеките, пише Фокснюз.

Изследователите казват, че в последователните фрагменти от ДНК, взети от зъбите на 29 тела, които са били погребани в планините на Мексико Оаксакан, след действащо огнище около 1550 година.

В тези фрагменти, те виждат доказателства за щам на салмонела. "Това е супер интересно проучване," разказва една изследователка на древна ДНК. "Оформя се един наистина интересен случай." В продължение на векове, хората са се чудели какво е унищожило местното население, наброяващо 25 милиона и как е намаляло до 1 милион в рамките на 100 години след пристигането на испанските конквистадори през 1519 г.

По време на второто огнище през 1576 г., опустошението е такава, че един историк пише: "В селищата и големите градове са били изкопани големи ями и от сутрин до залез слънце свещениците не правили нищо друго, освен да носят труповете и да ги хвърлят в изкопите . "

Изследователите са изключли тиф, морбили и вариола, макар че един учен, който не участва в това проучване, е скептичен към твърдението, че салмонелата е основната причина за толкова много смъртни случаи. Той твърди, че вирусът не може да бъде отговорен, имайки предвид, че използваният метод не е установил такава зависимост.

   

0 коментарa

Виж още