ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Турция разреши секса с деца

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Турция разреши секса с деца

Анадолската агенция, съобщи, че Турция е привикала на консултации Маргот Валстрьом - временния посланик на Швеция в Анкара, причината е изказване на шведската министърка на външните работи.

Маргот Валстрьом остро осъди в социалната мрежа Туитър взетото решение от Конституционния съд в Турция, което позволява сексуални отношения с деца под 15-годишна възраст.

Турски дипломатически източници са отчели, че изказването на временния посланик на Швеция е обезпокоило и разочаровало Република Турция.

Ето какво написа тя: "Решението, с което Турция разрешава сексуалните контакти с деца под 15-годишна възраст, трябва да бъде незабавно отменено. Децата имат нужда от повече, а не от по-малко защита срещу насилието и сексуалните престъпления".

В своя защита Мевлют Чавушоглу  - външен министър на Турция, обяви, че изказването на Валстрьом не е правдоподобно, а също така не подхожда на един външен министър и коментира, че е абсолютно скандално външен министър да си позволи да публикува подобен пост в социалната мрежа, който се основава на лъжливи новини или спекулации.

Според Чавушоглу правителството му било твърдо решено да се бори с малтретирането на децата и добави, че правосъдното министерство в момента изработвало нови правила а защитата им.

Мехмет Шимшек – вицепремиер на Република Турция пък заяви: "Вие сте съвършено дезинформирани. Няма подобно глупаво нещо в Турция. Моля, изяснете си фактите"

Още през месец юли Конституционен съд в страната подкрепи решението от Наказателния кодекс, да бъде премахнат на законовият текст определящ всеки сексуален акт с дете под 15-годишна възраст като "сексуална злоупотреба". Решението предизвика широк обществен и политически отпор.

В събота австрийския временен посланик бе привикан от турското правителство заради "цинична обява" на летището във Виена, целяща да опетни името на Турция. Става дума за информационното табло на летището, на които в бягаща лента с новини се чете надпис "Турция позволява секс с деца под 15-годишна възраст".

В последствие стана ясно, че на информационните табла на летището във Виена се публикуват в определена последователност заглавия от австрийски вестници, въпросният текст е бил от в. "Кронен цайтунг".

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още