ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Ще се спасим ли от крадци, ако въведем ПИН кода на банковата си карта наобратно?

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? Ще се спасим ли от крадци, ако въведем ПИН кода на банковата си карта наобратно?

В различни сайтове и в социалните мрежи се появи интересна информация, гласяща, че ако някой насила ни принуждава да изтеглим парите си от банкомат, но ние въведем ПИН кода си наобратно, моментално от полицията ще получат сигнала ни за помощ и своевременно ще реагират.

За огромно съжаление това обаче нито е вярно, нито пък е приложимо.

Борис Гончаров - експерт по информационна сигурност заяви, че подобна идея в действителност е съществувала, но така и не е била приложена.

Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров, коментира, че е  важно да бъдете  информирани и ако ви се случи, някой да ви принуждава да изтеглите насила парите си и вие въведете ПИН кода си наобратно на банкомата, това ваше действие няма да извести полицията.

Идеята за технологията е била патентована от Йозеф Зингер - американски бизнесмен от Чикаго, но така и не намира практическо приложение. Създателят на системата Зингер е  имал личен мотив.

"През септември 2005 г. жена му била отвлечена с автомобила си от престъпник и била накарана да изтегли пари от картата си. За съжаление, жената почива. Затова и той се опитва да прокара тази идея така настойчиво", обясни експертът по информационна сигурност.

Проблемът е, че технологията е финансово неизгодна за банките, а освен това при толкова голям стрес не е гаранция, че жертвата на обира ще успее да възпроизведе ПИН кода си наобратно.

Експерти съветват информацията за банковите карти да се пази много внимателно и прилежно. Тъй като подобна технология на практика към  настоящият момент няма, ако въведем ПИН кода си наобратно, резултатът би бил единствено да блокираме картата си.

"Не съществува такова нещо като практика и технология. Никъде не е било използвано по света", коментира Гончаров и допълва, че потребителите на социалните мрежи често се предоверяват на такива информации, а те не винаги са верни, затова трябва да бъдат проверявани.

   

0 коментарa

Виж още