В Алпите харесват петродоларите, но не и бурките на арабските туристи (СНИМКИ)

В Алпите харесват петродоларите, но не и бурките на арабските туристи (СНИМКИ)

Всяко лято хиляди арабски туристи идват на почивка в австрийските Алпи. Местните ги приемат предимно заради парите им, но има и такива които се дразнят на присъствието им.

Ако турист от друга нация посети Австрия по средата на лятото, има опасност да се обърка къде е попаднал. Това, което изглежда като базар, всъщност е обикновеното сутрешно оживление в малкото градче Цел ам Зее. Причината е, че има много гости от арабски произход. Тук те се чувстват добре.

Хиляди мюсюлмани след свещения празник Рамазан всяка година посещават Цел ам Зее.

Статистиката показва, че всеки трети турист е от арабски произход, например от Саудитска Арабия.

Друг арабски турист - Рамир Мунир от Египет, е разтревожен от дългосрочната тенденция: "Ами те от година на година стават все повече. Виждаме защо: имат по няколко жени, които постоянно раждат деца и така се множат. Изобщо не знам какво ще стане с Европа след 20 или 30 години".

Преди повече от десетилетие местният в страните от арабския свят, местният туристически съюз активно рекламираше алпийската дестинация. След успешната кампания не закъсняха туристите от Саудитска Арабия, Кувейт или Ливан и така до ден днешен.

Туристите от арабския свят пристигат на територията на страната, носейки собствените си обичаи и нрави. Това прави впечатление на останалите туристи и те не винаги са очаровани от мюсюлманските гости. Някой от тях с притеснение споделят:  "Не е правилно да се разхождат тука с бурки. Целите увити. Не е правилно. Ние нали също се съобразяваме, когато пътуваме в други държави. Тези тука са туристи, не са бежанци. Дошли са на почивка." 

В центъра на градчето има много табели с надписи на арабски, чиято цел е да улеснят комуникацията. За жалост обаче те не могат да заличат културните различия, с които се борят в сектора на услугите.

Хотелиерите в туристическото градче, разказват, че арабските гости често наемат апартамент за даден брой лица, а в последствие се изсипват много повече. Това изключително затруднява местните, защото първо: цената се определя от броя на гостите, и второ: стаите не са пригодени за толкова много хора.

Разбира се има и хубава страна, средностатистическият арабски турист харчи почти два пъти повече пари, отколкото с западният турист, а понякога и много повече.

   

0 коментарa

Виж още