В борбата с рака ще се включат и нанороботи!

В борбата с рака ще се включат и нанороботи!

В бъдеще в борбата с раковите заболявания може да се включат и роботи. Учени от центъра за иновативни технологии на Philips в Хамбург разработват нанороботи, които да могат да достигат до раковите клетки в тялото, съобщава онлайн изданието на Live Science.

Микроскопичните роботи се управляват посредством магнитни вълни. Характерното в случая е, че учените са открили начин как да управляват индивидуално всеки робот в голяма група. За манипулациите са необходими множество нанороботи, но досега те реагираха по един и същи начин на магнитните вълни.

Новият метод позволява прецизно управление на всеки робот поотделно чрез наслагване на различни по сила магнитни полета. Това означава, че роботите могат да се използват за доставяне на лекарство до всяка ракова клетка, но да се пропускат здравите клетки. По този начин лекарството, което роботите ще носят със себе си, атакува и убива единствено раковите клетки, но ще пощадява здравите. Това ще намали страничните ефекти от лечението.

Методът може да се използва и за други сложни манипулации в тялото. В дългосрочен план една от възможностите дори е създаването на импланти, които да се модифицират в процеса на оздравяването на пациента. Това ще позволи на имплантите да се нагаждат по-добре в тялото.

   

0 коментарa

Виж още