В България все повече мигранти остават за постоянно

В България все повече мигранти остават за постоянно

Тревожна статистика показва, че все повече чуждестранни граждани предпочитат да останат в страната ни за по-дълго време.

Според МВР за периода от началото на 2015 година, мигрантите транзитно са преминавали през България и не са се задържали за постоянно в центровете на дирекция "Миграция" и Държавната агенция за бежанците повече от няколко дни.

За разлика от този период в който напусналите центровете за настаняване са били над 17 хиляди, то данните от края на юли са само за 8 хиляди души. За съжаление се наблюдава и обратната тенденция, през миналата година е имало повече напуснали мигранти, отколкото приети.

От направената статистика ясно се вижда, че за всеки от летните месеци на 2015 г. има средно по 2 хиляди прекратени процедури за предоставяне на закрила.

След като са подали документи у нас и не са били приети, мигрантите са продължавали пътя си, а данните сега показват, че напусналите са почти двойно по-малко.

Към настоящият момент са препълнени Центровете към дирекция "Миграция", като почти всеки от постъпилите там през последната седмица е подал молба за закрила.

Получавайки статут, чужденците получават и редовни документи и по този начин могат легално и спокойно да продължат пътя си към Европа. Една от основните причини поради която мигрантите все по-продължително време остават, , е че Унгария е затворила напълно границите си, също като Сърбия.

В началото на месец юни в Унгария бе приет закон, според който полицията има правомощието да връща обратно нелегалните имигранти, задържани в ивица до осем километра от южната граница, към сръбската страна на границата. В страната бе въведена квота от по 30 души на ден.

Данните показват че само за миналият месец юли, миграционният натиск в България се е увеличил двойно - близо 2 хиляди задържани чужденци.

За последната седмица са били върнати двама души по споразумението с Турция за обратно приемане на пребиваващи без разрешение лица. За 78 чужденци са изпратените молби.

 

Източник: dnevnik.bg

   

0 коментарa

Виж още