В Казанлък български учени поставиха началото на Празниците на тракийските царе

В Казанлък български учени поставиха началото на Празниците на тракийските царе

В петъчната вечер в Долината на розите започнаха 11-тите Празници на тракийските царе в Казанлък. Те ще бъдат проведени в рамките на три дни – 26, 27 и 28 август (петък, събота и неделя).

Те са едно от главните събития в културния календар на Община Казанлък. Началото им датира от преди 11 години, в чест на уникалните находки на Траколожката експедиция за могилни проучвания („ТЕМП“) на д-р Георги Китов, след които регионът е наречен „Долина на тракийските царе“, пише още stzagora.net.

Снощи на площад „Севтополис“ в Казанлък, Галина Стоянова припомни на гражданите и гостите на града усилията с помощта на които бяха завършени възстановителните работи по „Голямата Косматка“, строителните работи по тракийските могили „Хелвеция“, както и „Грифони“. Освен това тя заяви за предстоящото вписване на още 8 гробни могили в Индикативната листа на световното културно наследство като групов обект – разширение на знаменитата Казанлъшка гробница и благодари за подкрепата на Министерството на културата.

Галина Стоянова връчи на доц. д-р Георги Мавров от СУ „Свети Климент Охридски“, традиционната награда „Професор Александър Фол“ – 2016 година. След което бе дадено официалното начало на празничните дни в Долината на розите и тракийските царе.

В първия празничен ден /петък/, програмата на тракийските празници започна с откриването на международната конференция по тракология „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Участниците в десетото издание на научния форум бяха приветствани от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и от “  Момчил Маринов - директор на Исторически музей „Искра“.

 В рамките на днешния  ден ще бъде представен осмият том от поредицата „Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Той ще излезе от печат през следващия месец.

Още в първия ден паралелно в Казанлък отвориха врати две изложби: „Рисунки и акварел“ – обща идея на Огнемир Киров и джаз певеца в необичайното амплоа на художник – Васил Петров. С награждаване бе открита експозицията с творби от националния конкурс „Траките“.

На улица „Искра“, заработи и традиционният „Панаир на тракийските занаяти“.

   

0 коментарa

Виж още