В основата на дълголетието, стои доброто отношение към хората

В основата на дълголетието, стои доброто отношение към хората

Днес дядо Темелко от село Симеоновец навърши цели 102 години.  Село Надежден, харманлийско също се радва на столетник. Най-старият жител Илия Христов от село Дреновец, област Видин, този месец отпразнува 106-тия си рожден ден.

Може би се питате какво е общото между всички тези дълголетници, отговора според техните близки е много изненадващ. Според тях дълголетието на роднините им се дължи на доброто отношение към хората, през абсолютно целият им живот.

Дядо Илия например, през целият си живот до ден днешен се е отличавал винаги с доброто си и милосърдно сърце, любовта към хората и скромността си. Това споделят за него приятелите, близките му и комшиите. Роден е на 1 юли, през далечната 1910 г. в село Горни Лом. В продължение на 30 години е работил в Ломската болница като санитар,  бил е на длъжност и в местната аптека в село Дреновец в продължение на 21 години.  А през последните 14 години полага труд и в местния аграрен комплекс. Дядо Илия има две деца, синът му - Йордан и дъщеря му – Боринка. Поради напредналата възраст, дядо Илия трудно се справя с ежедневните си нужди. След като е отдал голяма част от живота си за да е в полза на другите, дъщеря му Боринка се грижи днес за него.

Днес, когато живее при дъщеря си в село Дреновец, дядо Илия събра почти всички жители на селото за празника си. Тържеството  му бе уважено и от кметът на селото - Надя Иванова, която му връчи почетен знак на Община Ружинци. Специален подарък беше и поздравителен адрес от Александър Александров кмет на общината.

На млади години дядо Илия е участвал във Втората световна война, бил е част от Ломският пехотен полк. Клуба на офицерите и сержантите от запаса в град Видин му връчиха грамота за празника.

 

   

0 коментарa

Виж още