В понеделник съдят подстрекателите на бунта в Харманли

В понеделник съдят подстрекателите на бунта в Харманли

През последните два дена информационните агенции не само в страната, но и в цяла Европа обсъждат събитията в бежанския лагер в Харманли. Изказаха се множество мнения за причините, за правилния начин за реакция. Какви са причините да се достигне до това, вероятно ще станат ясни в по- късен етап. В момента е важно да се намери начин да се намери изход от взривоопасна обстановка.

От Дакик нюз съобщиха, че в понеделник пред съда в Харманли ще бъдат изправени 18 човека от лагера, които са отговорни за възникнали бунт в четвъртък. Това са 15 пълнолетни и 3 непълнолетни граждани от афганистански произход. Те ще бъдат обвинени в хулиганство и оказване на съпротива на органите на властта, характеризираща се с особена дързост и цинизъм. В унисон с постановлението, издадено от наблюдаващия прокурор, обвиняемите афганистански граждани са задържани за 72 часа.

В момента със сигурност се знае, че са взели дейно участие в безредиците в лагера, допринесли са за унищожаването на вещи в лагера, хвърляли са камъни срещу служителите на реда, нанасяли са им удари и са извършвали други непристойни действия.

След бунта в лагера в Харманли, едно от досъдебните производства, образувани от прокуратурата бе за запаленото българско знаме. Установен е младежът, извършил това деяние. Това е Бахир Янурал, на 20 години от афганистански произход. Той се намира в страната от месец октомври и има правото да остане в страната до януари 2017г.

В неделя ще бъде гледана мярката му за неотклонение. Той ще бъде обвинен в хулиганство и ще бъде съден в понеделник.

Припомняме, че в четвъртък, 24 ноември, мигрантите, настанени в  бежанския лагер в Харманли се разбунтуваха. На място бяха изпратени полиция, жандармерия и военни. Бяха нанесени огромни щети на базата в лагера. Имаше ранени полицаи, мигранти. Арестувани бяха 400 от участниците в бунта.

През уикенда ще се работи усилено за отстраняване на пораженията по материалната база в лагера. Следващата седмица ще дойдат и лекарските екипи, ангажирали се с лечението на живеещите в лагера.

   

0 коментарa

Виж още