В Стара Загора бе даден старт на продажбата на мартеници

В Стара Загора бе даден старт на продажбата на мартеници

Днес Главната улица в Града на липите, в района на Универсалния магазин, бе отрупана с бели и червени мартенички. Обредните конци създадоха празнично настроение за гражданите и гостите на града.

Както всяка година и тази се наблюдава разнообразие в цените на мартениците. Някой от търговците ги продават за цена от 10 стотинки, а други за 10 лв. Мартениците тип гривни, изплетени само от два конеца – бял и червен, са  най-евтини. Цената им варира т 10 стотини до 2 лв. По скъпи от тях са обредните конци, украсени допълнително с мъниста, пайети, кожени елементи, някой от най-изящните модели са на стойност до 6 лв. най-скъпо продавани са моделите мартеници, изплетени за украса на дома, цените им са от порядъка на 7-10 лв. (И тази година, търговците споделят, че има голямо търсене и съответно предлагане на мартеници. Най-големи количества от двуцветните украшения купуват, предимно студентите и учениците.

Местните граждани на средна възраст закупуват мартеници, за закачане на дрехите, посредством секретна игла, тяхната цена е около  70 стотинки. Най-възрастните старозагорци, предпочитат мартеници за връзване.

Търговците споделят, че търговията върви добре, но към настоящият момент, все още не е настанал т. нар. пик при закупуването на мартениците. Първи пазаруват старозагорците, чиито близки живеят в отдалечени населени места у нас или в чужбина, за да могат да изпратят предварително украшенията.

„Много от хората, пазаруват в последният момент! Продажбите драстично скачат в предпоследният и в последният ден на месеца Февруари, както и на самият 1-ви Март.“ , споделят търговците.

Мартенския базар е залят с мартеници, с произход Китай, но има и много изработени ръчно от талантливите ръце на нашенските творци. За радост на децата има разнообразие от мартенички с лика на любимите им анимационни герои, сред които: Батман, Бен Тен, Смърфовете, Енгри бърдс, Спондж Боб – квадратни гащи и др. За тинейджърите се предлагат мартеници с емблемите на различни спортни марки: Найк, Адидас, Пума, както и химикали, обеци и пръстени.

Базарът в Стара Загора, ще продължи до първите дни на Март месец.

   

0 коментарa

Виж още