В Стара Загора обсъдиха стратегия за борба с тероризма

В Стара Загора обсъдиха стратегия за борба с тероризма

В Стара Загора беше обсъдена стратегия за справяне и превенция на тероризма, който става все по-голяма заплаха в България и Европа. Георги Ранов, областен управител на областта Стара Загора, беше председател на днешния съвет по сигурност в областта. Генералната цел на съвета беше предотвратяване на терористични атентати и прояви в зародиш, както и разискване за нужната координация на институциите при възникнал терористичен акт или заплаха.

На работната среща с членовете на Областният съвет по сигурността участваха също така общински кметове от областта, фирми по охрана, РЗИ, РУО, РУП и други институции и организации. Както и се очакваше, представителите на всяка структура запознаха присъстващите с потенциалната възможност областта да стане жертва на терористични атентати, които трябва да бъдат изкоренявани още на ниво заплахи. Беше обяснено, че в предвид емигрантската криза в Европа и повишаване на тероризма на континента, мерките за сигурност трябва да бъдат максимално затегнати и да пресичат в ранна фаза всяка терористична заплаха, за да не се допускат кървави атентати, които могат да отнемат живота на много невинни граждани. Отразиха се и основните методи за справяне със терористичните заплахи, които са показали ефективност в натрупалите опит западни служби, които непрестанно разкриват терористични групировки, пресичайки заплахите рано. Изнесоха се данни и факти, както и предложения как да се осигури максимална координираност на публичните структури, в това число и на общината, при поява на заплаха, атентат или друга извънредна ситуация от терористичен характер, при която трябва да се реагира максимално бързо, за да се опази обществения ред и да се сведат до минимум негативните последствия за гражданите.

Из цяла Европа се провеждат подобни мерки, които целят ефективното справяне с тероризма и заплахата от него. След голямата емигрантска вълна от Сирия, на европейския континент се вляха много араби, една част от които са подозирани, че са джихадисти, изпратени от ИДИЛ да сеят смърт и терор в Европа.

   

0 коментарa

Виж още