В Стара Загора регистрираха три случая на трихинелоза

В Стара Загора регистрираха три случая на трихинелоза

През първият месец на настоящата година, в РЗИ в град Стара Загора, бяха доказани, а в последствие и регистрирани три случая на заболели от трихинелоза.

Двама от заболелите са мъже, членове на едно и също семейство, те са на възраст 24 години и 47 години, а третият пациент е близък на семейството, той е 37-годишен.

През периода от 25 януари /сряда/ до 3 февруари /петък/ 2017 г., експертите от РЗИ са направили необходимите изследвания на общо 34-ма души, чиято възраст е между 24 и 48 години. Лицата са граждани на градовете Стара Загора и Хасково, и са консумирали от заразеното месото и от месните продукти, попаднали в търговската мрежа. Над 80% от хората имали досег, до заразените продукти, са съобщили за еднакви оплаквания, а именно: зачервяване и оток на очите, висока температура, силна болка в мускулите, както и в ставите.

Всички пациенти са преминали преглед при паразитолог и в съответствие със състоянието на всеки от тях е предписано конкретно лечение.

След направени множество изследвания, специалистите от РЗИ са установили, че трихинелната инфекция се развива, след многократна консумация на домашно свинско месо, закупени от хасковски животновъд. Месото на домашното прасе е било заразено с трихинелоза, но поради липса на информираност, е достигнало до потребителите.

 

   

0 коментарa

Виж още