В Стара Загора събират подаръци за деца на родители лишени от свобода

В Стара Загора събират подаръци за деца на родители лишени от свобода

Чрез кампанията "Ангелска елха", за поредна година старозагорци събират коледни подаръци за децата на задържаните си съграждани.

Инициативата ежегодно се реализира с подкрепата на „Дружеството за религиозна и обществена подкрепа“ на лишените от свобода у нас. В затвора, намиращ се на територията на града на липите, децата на задържаните са общо 74. Възрастта им варира от 3 месеца до 17 години.

Кампанията разчита единствено на даренията на хората от общността, под форма на подаръци за децата, предимно това са: играчки, учебни пособия, дрехи, обувки.

Важно уточнение е, че кампанията „Ангелска елха“, се реализира без какъвто и да било финансов ресурс. Всеки желаещ може да подготви подарък за децата и да го дари във фоайето на Радио - Стара Загора. Срокът за предаване на коледните изненади е до 21 декември /сряда/, като единственото условие е подаръците, да не бъдат предварително опаковани.

Идеята се е появила преди близо 30 години в един затвор в САЩ. Доброволци посетили затвора около Коледа и направили подаръци на затворничките. Изработили ги от наличните хигиенни материали. По-късно научили, че жените-затворнички старателно опаковали придобитите изненади и в коледната нощ ги изпратили на собствените си деца като подарък.

Основоположничка на каузата е Мери Кей, която през далечната 1982 г. основала първата кампания за подпомагане на децата на задържаните. Към настоящият момент в целият свят, всяка Коледа близо половин млн. деца от над 100 различни страни, получават подаръци от името на своите арестувани родители.

От 1999 г. у нас с наближаването на един от най-светлите християнски празници, между 700 и 1200 деца получават коледни подаръци. Това се случва благодарение доброволците и на дарителите от кампанията „Ангелска елха".

Основната цел на кампанията е укрепването и съхранението на неразривната връзка между родителите лишени от свобода и техните деца, въпреки невъзможността да прекарат заедно Коледа.

 

   

0 коментарa

Виж още