В Стара Загора, търговци масово „пропускат“ издаването на касова бележка

В Стара Загора, търговци масово „пропускат“ издаването на касова бележка

Проверка на дирекцията на Националната агенция по приходите /НАП/ Пловдив с офис в град Стара Загора е установила, че на тазгодишният традиционен есенен пазар в градът на липите, търговците абсолютно съзнателно пропускат да издадат на клиентите си касов бон. Освен това при проверката експертите са открили, че в много от обектите дори липсва фискално устройство.

През почивните дни, в резултат на извършените проверки, инспекторите на НАП са констатирали нарушенията на търговците. На проверка са били подложени 25 търговски обекта и развлекателни съоръжения. От тях в 11 не е издадена касова бележка или не е имало касов апарат, при един от обектите е била установена разлика в касовата наличност. На всички търговци и физически лица, които са били проверени е е съставен акт за съответното нарушение.

От НАП припомнят, че глобата за физическо лице, което по време на продажба на стока или услуга, не издаде касова бележка, е в размер до 500 лв., а за юридическите лица, които укриват оборотите си, размерът на глобата може да стигне и до 10 000 лв. Най-строга мярка предвидена в закона е запечатване на търговския обект.

Служителите на НАП призовават всички граждани и гости на града да внимават, когато заплащат за дадена услуга и при необходимост да сигнализират на денонощната телефонна линия 0700 18 700, на цената на обикновен градски разговор от цялата страна.

При извършване на проверка на търговският обект, служителите на Агенцията по приходите задължително се легитимират със своята служебна карта. Дължимите глоби се превеждат по банков път към бюджета, а не се вземат в брой от инспекторите. 

Освен по телефона, сигнал можете да подадете в писмен вид, на място във всеки един от офисите на територията на градовете Стара Загора и Казанлък или да изпратите по пощата. От НАП припомнят, че анонимността на жалбоподателите е гарантирана.

 

 

   

0 коментарa

Виж още