В с. Баница за съцето на Звездев се сътезаваха 120 ….. баници!

В с. Баница за съцето на Звездев се сътезаваха 120 ….. баници!

Повече от 120 баници с различен вкус и външен вид, направени от изкусни майстори от 16 врачански села, се събраха в събота на традиционния празник на баницата в с. Баница.

 

Любопитно е какво би станало, ако се организира национален фестивал на българската баница. Дори кметът на селото домакин Любен Нинов е удивен от огромното разнообразие сред тавите по масите в празничните зали на селското читалище “Светлина”, информира 24chasa.bg.

Празникът на баницата се прави вече за 16-и път.

Вкусната изложба определено имаше конкурсен характер и конкуренцията сред майсторките на баници бе ожесточена. Можеше да се видят и опитат всякакви баници: с месо, със зеленчуци, дърпани, теглени, налагани, с локум, с люти чушки и какво ли не.

 

На чело на журито беше известният и любим на мнозина  кулинар Иван Звездев , а баниците бяха разделени в 4 категории. Така по масите се виждаха разпределени традиционните солени баници, правени с месо и зеленчуци, сладки баници, а за майсторите с въображение бе отделена и  категорията оригинална баница.

Празникът в Баница предлага  много музика и е пълно с хора на площада пред читалището. Веселието спира за официалното откриване на  фестивала.

За да не обидят никого, кметът на Враца Калин Каменов и зам.-председателя на парламента Явор Хайтов опитват от всички баници.

Накрая първа награда за традиционната солена баница печели Геновева Вълкова от с. Косталево, използвала за творението си само домашно произведени продукти.

Победител при сладките баници пък беше секретарката на читалището в с. Згориград Цецка Кръстева.

   

0 коментарa

Виж още