В Тракийския университет изграждат първата българска градска ферма

В Тракийския университет изграждат първата българска градска ферма

На своя пресконференция в пресклуба на БТА, ръководителят на катедрата по „Биология и аквакултура“ на Аграрния факултет -  проф. Йордан Стайков обяви, че в срок до една календарна година, на територията на Стара Загора ще бъде създадена първата градска ферма в страната ни и то не къде да е, а в Тракийският университет.

Пилотният за България проект е основан по модел от научен швейцарски екип, състоя се от осем експерта, които са го разработили заедно със свои колеги от Университета по приложни науки в Цюрих. Доц. д-р Ивайло Сираков е ръководител на проекта, за да бъде обучен качествено, той е прекарал една година на специализация в университета.

Площта на която ще се разпростира новото модерно съоръжение се намира на покрива на Тракийският университет и е 400 кв. м. Там в аквапонна система ще бъдат отглеждани различни сортове рози, благоуханни подправки, чери домати обагрени в различни цветове и зелена маруля. Рециркулиращата вода, идваща от аквариумната база където се отглеждат различни видове риби – костур, дъгова пъстърва, шаран, руска есетра ще захранва системата. Освен рибното разнообразие, на покрива на оранжерията е изградена и специална система за отглеждане на фитопланктон. Той може да бъде използван както за медицински цели и за козметични продукти. Зелената енергия ще е основния енергиен източник.

Финансирането на този иновативен и полезен проект ще се реализира по Програмата „Морско дело и Рибарство 2014 -2020 г.″

Според изчисленията на специалистите 1 килограм фураж, с който рибите се хранят, дава органична маса, с която спокойно могат да бъдат отгледани и да бъде получен добив от 5 кг. чери домати или около 8 кг. зелена маруля.

В Австралия, Доц. Ивайло Сираков е представил разработеният заедно швейцарските партньори проект, на световният форум по аквакултура.

Напоследък в рибовъдните ферми у нас, предимно в Русе, Нова Загора и Варна се наблюдава огромен интерес към изграждане на иновативни градски ферми у нас има.

   

0 коментарa

Виж още