Галина Стоянова: На територията на Казнлък няма настанени бежанци

Галина Стоянова: На територията на Казнлък няма настанени бежанци

Заради масовата истерия около бежанците и противоречивата информация за взети решения за разселване на бежанци на територията на страната, група общински съветници на  „БСП лява България“ внесе питане към кмета на Казалнлък за броя на настанените бежанци в община Казнаък и мястото, където те са настанени.

Г-жа Галина Стоянова, кмет на община Казнлък, най- отговорно заяви, че на територията на община Казанлък няма настанени бежанци и подобно искане не е отправяно. Тя призова всички към трезво мислене и да не се поддават на провокации по тази тема.

Тя твърди, че няма информация и за нелегално пребиваващи мигранти.

Кметът на общината е категорична, че ще се противопостави на подобно искне, ако бъде отправено към общината от името на някоя държавна институция. Тази своя позижия г-жа Стоянова е изрзила още през 2014 г, когато управлението, в лицето на БСП е предвиждало настаняване на бежанци в Полицейската школа.

Галина Стоянова припомни как точно заради тази политика по това време в Казнлъшка община 169 сирийски граждани били регистрирани, като 163 са получили статут на бежанец, а 6 от тях- хуманитарен статут. Документирано е, че веднага след получване на документи за самоличност и български ЕГН-та, тези хора са напуснали страната.

През 2015 и 2016г има регистрирани общо 8 лица в  Община Казанлък.

Стоянова припомни, че  Държавната агенция за бежанците издава решенията за регстрация и статута на чуждите граждани, на базата на мястото на живеене, договор за нем или други документи. Едва след това общината прави адресната регистрация.

Кметът на Казанлък призова гражданите към бдителност и старание да не се изкушават от пари за наеми, да не дават подслон на нелегални бежанци, защото тове е основание за тях да поискат регистрация в съответното населено място.

 

   

0 коментарa

Виж още