Георги Първанов: Има криза на управлението, затова трябва да има граждански структури като "Алтернатива за българско възраждане"(АБВ).

Георги Първанов: Има криза на управлението, затова трябва да има граждански структури като "Алтернатива за българско възраждане"(АБВ).

Няма друго такова правителство, което така често и непрекъснато да променя правилата, а това поражда напрежение. Има криза на управлението. Вижда се, че се работи на парче, ден за ден, без визия и мащаб. Затова трябва да има граждански структури като Алтернатива за българско възраждане (АБВ). Това каза президентът Георги Първанов по време на форума „България – на другия ден”. Според Първанов - партиите често си лепят етикети, които не съответстват на посочените от тях политики, особено ако са в управлението. "Фетишизацията към миналото отдавна е пречка на нашето развитие, затова ние тук се обединяваме около идеята за това, че едно ново начало, възраждане, на българската нация минава през помирението и отказа да водим битки с миналото, които не водят до никъде. Затова АБВ е една територия на историческия компромис. Ние сме се събрали не само със съзнанието за един исторически компромис между лявото и дясното, а защото има нужда от нова политическа култура и необходимост от нов приобщаващ модел на управление, при който решенията се вземат от по-широк кръг от партии и граждански структури, а не от един човек. Винаги съм се стремял да обединявам, не да разделям – винаги съм работил за единението на всички български граждани”, каза Първанов. Трябва да кажем възможно ли е трайно партньорство между бивши противници, които доскоро са стояли от двете страни на барикадите. Аз питам възможно ли е да правим политика без барикади? Днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща. Няма ляв или десен изход от кризата, има нужда от мерки да стимулират производството но и да заплатят социалната цена. Нямаме нужда от нов ляв или десен партиен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното в тази амбиция. Целта не е да се размият партийните образи, напротив това може да стимулира амбицията на всяка една от партиите да изчисти своята партийна квалификация. Страната ни има нужда от над партийна, не идеологизирана стратегия. АБВ е за консолидацията на гражданското около национални цели и платформи. Участниците в АБВ не представляват партиите си, те са тук като граждани. АБВ не е отрицание на партиите, а нов шанс на партиите, ново начало. Има нужда от силни политически формации и силни граждански структури, смята Първанов. Политиката ще спечели, ако се дава шанс на професионализма.

   

0 коментарa

Виж още