Георги Първанов: Парламентът не е легитимен за приемане на промени в ИК

Георги Първанов: Парламентът не е легитимен за приемане на промени в ИК

На проведената пресконференция на АБВ, Георги Първанов споделя, че по негови наблюдения, някои политически сили се опитват да използват референдума за свои цели. На всички е известно, че ГЕРБ и БСП бяха противници на допитването, тази седмица изведнъж преобърнаха мнението си, дори правят нови предложения.

Първанов припомни, че АБВ бяха единствената политическа сила, която официално подкрепи референдума още в самото начало. Според него всички партии, които сега се правят на големи защитници на допитването, първо трябва да си признаят грешката и едва тогава да комуникиране върху въпросите.   

Първанов подчерта, че АБВ се е обявила в защита на референдума и е подкрепила с 3 „да“ въпросите, въпреки някои различия по разбиранията по трите въпроса.

По отношение на въпроса за задължителното гласуване, Първанов припомни, че и на тези избори гласуването беше също задължително, но въпреки това на втория тур активността е била под 50%.

Първанов напомни също, че финансирането на партиите също е от скоро. През по- голямата част от прехода не е съществувало финансиране на партиите. Корупцията около финансирането на партиите се корени в прехода, а нямат връзка с държавната субсидия, за която и АБВ отдавна лобират. Според тях реалистично би било намалението на субсидията да е трикратно.

Според Първанов ГЕРБ нямат проблем с нулевата субсидия, затова и я предлагат. Те имат достатъчно запаси и връзки, така останалите партии ще отпаднат или ще търсят нерегламентиран начин за финансиране.

Същото е мнението на Първанов и за мажоритарната система. Той припомни, че още през 2008г е настоявал за мажоритарен елемент в смесена система, тъй като това е най- удачното и работещо- хем партии да не губят, хем личности да се избират. Тази система използват в Германия и Италия.

Първанов е на мнение, че след като правителството вече не е легитимно, парламентът също няма правомощията да прави ключови промени в ИК, че да промени, променящи коренно политическата система. Според него настоящия парламент няма нито морален, нито политически потенциал да направи промени в ИК.

Ивайло Калфин подкрепи думите на Първанов и допълни, че ако парламента не може да направи кабинет, не може да взима каквито и да било други решения, дори и за бюджета. Точно заради това АБВ гласува „против“ на първото четене не бюджета. Този парламент не може да приема законодателство.

   

0 коментарa

Виж още