Германия обвини Ердоган в подкрепа на ислямисти и терористи

Германия обвини Ердоган в подкрепа на ислямисти и терористи

В свой доклад, който съдържа класифицирана информация немското правителство обвинява Ердоган в подкрепа на терористи и ислямисти.
В конфиденциален документ, видян от германската държавна телевизия АРД, правителството на Германия е посочило, че ислямизацията на турската вътрешна и външна политика е превърнала страната в център за ислямистките групировки, действащи в региона. 
В резултат, от 2011 година насам Република Турция се е превърнала в централна платформа за действия за ислямистките групировки в близкоизточния регион.
В отговор на запитване на депутата от Левите Севим Дагделен от германското вътрешно министерство е бил изготвен документът и е базиран на информация на германската разузнавателна служба (БНД).
В отговора на правителството на Германия се казва още, че изразяването от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента на страната - Реджеп Ердоган на солидарност и действията в знак на подкрепа за египетското ислямистко движение "Мюсюлмански братя", за Хамас, както и за въоръжените ислямистки опозиционни групи в Сирия, изтъкват идеологическото им сходство.
До момента не е имало друг случай, при който германското правителство да свърже турското правителство с ислямистка въоръжена група. 
По отношение на външната политика на Турция, Ангела Меркел - Канцлерът на Германия и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер запазиха неутрална позиция и не осъдиха масивната чистка, извършена след опита за военен преврат на 15 юли. Докладът е поредното доказателство за влошаването на отношенията между Турция и Германия. 
След свалянето на руския бомбардировач отношенията между Русия и Турция бяха влошени. По това време Москва също обвиняваше турското правителство и по-конкретно Ердоган във връзки с терористите от "Ислямска държава". 
Британският вестник "Експрес", съобщи, че Ердоган обвини Меркел, че Германия храни терористите, но това е бумеранг, който може да се върне и да я удари.
Турция настоява ЕС да й плати 3 милиарда евро, за да задържи южната ни съседка мигрантите на нейна територия, а те са над 3 милиона души.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още