Германия ще върне задължителната военна служба

Германия ще върне задължителната военна служба

 

    Правителството на Ангела Меркел е в състояние на размисъл за връщане на задължителната военна служба в Германия, съобщават от ДПА. Нуждата е породена от опасностите на геополитиката, които в Европа ескалираха след кризата в Украйна, която отново раздели Изтока и Запада чрез Желязна Завеса.

    Вътрешното министерство на Федералната Република е съставило доклад, в който е поместено предложението за връщане към задължително военно служене. Докладът се води в две направления – подготвяне на страната за дислоциране на натовски войски на своя територия и заздравяване и модернизиране на гражданската защита. Документът, който се цитира, явно е изтекъл от анонимен източник и до него пръв се е добрал вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. В документът се изразява убеждението, че е слабо вероятно Германия да бъде нападната от чужда армия в близко време. Но също така се отправя предупреждение, че в средносрочно и дългосрочно бъдеще Германия може да бъде застрашена, затова тя трябва отрано да се подготви за потенциалните заплахи. Задължителната военна служба в Федералната Република отпадна преди пет години, тъй като властите обявиха, че няма никаква нужда от нея при състояние на стабилност и спокойствие в Европа и Евразия. След като Западът и Русия се сблъскаха в Крим и Русия анексира украинския полуостров, светна червената лампа за мира в Европа. А след последните джихадистки атентати в Германия се доказа, че мирът е застрашен не само от геополитиката, но и от религиозния фанатизъм. Затова властите в страната смятат, че армията на страната трябва да бъде подпомагана от обикновените граждани при екстремни ситуации, засягащи сигурността.

    Предвижда се планът на правителството да наложи на населението да се запасява с вода и храна за около седмица или две, за да се укаже помощ на държавата в нейните усилия за запазване живота на населението при конфликти от всякакъв характер. От своя страна немската опозиция яростно се възпротиви на новите мерки за гражданска отбрана, които излишно стресирали германския народ.

   

0 коментарa

Виж още