Германия ще съди създател на полиция на шериата

Германия ще съди създател на полиция на шериата

В Германия стартира процес срещу създател на полиция на шериата, подкрепял терористична организация. В немският град Дюселдорф днес започна процесът срещу известен ислямски проповедник, съден за подпомагане на терористична организация в Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Очаква се делото срещу Свен Лау да трае до януари догодина. Процесът протича при засилени мерки за сигурност. Тридесет и пет годишният Лау приел исляма и през 2014 г. направил полиция на шериата в германския град Вупертал.

Членовете на тази полиция, облечени с оранжеви жилетки с надпис "полиция на шериата", патрулираха по улиците на града и призоваваха последователите на исляма да не пият алкохол, да не слушат музика и да не играят хазарт.

Лау е съден обаче по обвинения, че през 2013 г. е вербувал близо до Дюселдорф двама кандидат-джихадисти. Те постъпили в редиците на организацията Джайш ал Мухаджирин ал Ансар, действаща в Сирия и смятана в Германия за терористична група.Според обвинението, Лау е бил главно лице за контакт на организацията в района на Дюселдорф. Той е пътувал лично през септември 2013 г. до Сирия, за да занесе 250 евро на един от двамата вербувани от него бойци.

След това при връщането си в Германия е купил оборудване за нощно виждане за групировката на стойност 1440 евро. Лау твърди, че е ходил в Сирия по хуманитарни причини. Ако вината му бъде потрърдена, той може да бъде осъден на 15 години затвор.

Групировката Джаиш ал Мухаджирин ал Ансар, съставена от джихадисти от Централна Азия и Чечения, навлезе в сирийския конфликт през 2012 г. Смята се, че тя има около 1500 бойци, действащи основно в провинция Алепо. От тях само 10 процента са сирийци.

   

0 коментарa

Виж още