Големият бариерен риф загива

Големият бариерен риф загива

Проучване е установило, че по-високите температури на водата през 2016 г. са причината да се стигне до най- масовото унищожаване на корали, регистрирано някога на Големия бариерен риф в Австралия.

Според докалад за състоянието на рифс 67% от умрелите корали са в северната част на рифа.

Ситуацията е значително по-добра в централната част, където само 6% загинали корали, докато южната част на рифа е в добро състояние.

Учените предупреждават, че възстановяването му може да бъде много трудно, ако продължи изменението на климата.

 

Избледняването на коралите се случва, когато температурата на водата се повиши за продължителен период от време.

През февруари, март и април, температурите на морската повърхност при  Големия бариерен риф са били най-горещите в историята, най-малко 1C-по- високи от средномесечната стойност.

"Първоначално смъртта настъпва от топлинен стрес", заяви ръководителят на изследването професор Тери Хюз.

"Коралът се сварява."

Как става избледняването

Много преди да се усети постепенното настъпване на глад, коралите губят колоритното водорасло zooxanthella, което превръща слънчевата светлина в храна.

Това е, което води до избледняване, е оголването на  скелета на коралите, които остават без основния си източник на енергия.

Проучването също така констатира, че коралите, които са оцелели, избледняваки, са подложени на по-голяма заплаха от хищници като охлюви и морски звезди.

Тази година е най-лошата, регистрирана някога в Големия бариерен риф, след две подобни предишни събития през 1998 и 2002 година.

Професор Хюз е категоричен, че увеличаването на температурата на водата е резултат от емисиите на въглероден двуокис и предупреждава, че изменението на климата може да донесе прогресивно избледняване в рамките на следващите 20 години.

"По-голямата част от загубите през 2016 г. са настъпили в северните, най-девствените част на Големия бариерен риф", каза той.

"Този регион се е отървавал с  незначителни щети в двете по-ранни събития през 1998 г. и 2002 г., но този път той е силно засегнат."

Ето какво губи човечеството: ВИДЕО!!!

 

   

0 коментарa

Виж още