ГОРДОСТ!!! Българските народни традиции оживяха в Хисаря (СНИМКИ)

ГОРДОСТ!!! Българските народни традиции оживяха в Хисаря (СНИМКИ)

Облечени в народни носии, десетки млади семейства пристигнаха заедно с децата си!

През този уикенд в Хисаря оживяха традициите на дедите ни, запазени от нашите пра родители през вековете, за да можем да се докоснем до автентичността им, пише blitz.bg.

В продължение на цели три дни много родолюбиви българи от цялата страна, както и такива пристигнали специално за повода от гурбет в чужбина, се събраха на поляните на местността „Дюлите”. Там гордите наследници на Велика България развяха знамена, гръмнаха кремаклийки и пищови, а талантливи народни певици извиха гласове пеейки най-българските песни и сплотявайки родолюбците.

Първият национален събор „Хайдут Генчо” обедини българите. Облечени в изящни народни носии много млади семейства пристигнаха с децата си. „Искаме да възпитаме малчуганите от сега в родолюбие и смятаме, че това е начина да го направим”, сподели семейство от Сливен, което доведе със себе си 5-месечния си син.

Дълго очакваната възстановка, посветена на местния герой „Хайдут Генчо”, разкри как патриотът започва битка с турските нашественици и напуска родното си място. Момъкът събира своята чета и се завръща, за да победи врага и да освободи народа си. На поляните оживя легендата за пазителя на „Момина баня”, някога село Хисар Кюселера, за това как е пазил местните и е защитавал честта на българските моми. По-късно на достолепната поляна, се разрази кървава битка между българи и турци, в последствие нашествениците отстъпиха и позорно избягаха, а на „Дюлите”  гордо се развя нашето знаме.

В националния събор участие взеха легендарният ансамбъл „Тракия”, кукери украсени със страховити маски, а безстрашни нестинари, оставиха публиката без дъх. Събитието продължава и днес!

Организатори на уникалния български събор са сдружение „Хайдути” с председател Анко Лаловски и Гайдарски състав „Петко войвода“ с ръководител Иван Балабанов.

Лаловски коментира, че целта на събитието е всяка година от тук насетне да събира все повече българи, за да знаят децата на България от къде идват корените ни и какви традиции са ни завещали дедите ни!

   

0 коментарa

Виж още