ГОРДОСТ!!! Наши ученици грабнаха медалите от Международната олимпиада по химия!

ГОРДОСТ!!! Наши ученици грабнаха медалите от Международната олимпиада по химия!

В периода 23 юли – 1 август в Тбилиси, Грузия се проведе Международната олимпиада по химия. Над 80 държави взеха участие в нея. Българският олимпийски отбор по химия ни донесе четири бронзови медала.

Ръководителят на отбора - доц. Донка Ташева с радост коментира:  „Добрите резултати носят удовлетворение както на състезателите, така и на нас, техните ръководители. Тази година отборът беше със силна лична мотивация, момчетата работеха като отбор още в лабораторията по време на подготовката. Това е не по-малко важно от натрупването на знания и практически умения“.

За пръв път състезателите ни: Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София, 12 клас, Янислав Светлинов Данчовски, МГ Плевен, 12 клас, Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, 12 клас и Кръстьо Стоянов Драгинов, ПМГ - Гоце Делчев, 11 клас са в един отбор, но младежите разказват, че се били заедно на много от състезанията на територията на България.

За първи път Международната олимпиада по химия се провежда през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия.

Макар участниците в нашия национален отбор да са само четирима на брой, техният избор за участие в Международната олимпиада по химия не е случаен, всеки един от тях  е избран измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда у нас.

Двама от тях - Любен Бориславов и Борис Стефанов са национални състезатели за България от миналата година. През 2015 г. те печелят бронзови медали.

Трите момчета - Борис, Любен и Янислав, които тази година завършиха средното си образование у нас, вече имат разнообразни възможности пред себе си, но са категорични, че искат да останат в страната ни и да се занимават с научна дейност.

Кръстьо – най-малкия участник, който тази година завърши 11 клас, има още година до завършването. Момчето мечтае да изучава медицина в България и да се реализира като лекар в тукашните болници.

Утре с полет от Мюнхен медалистите ще се завърнат в България.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още