Гордост! Столицата все повече завладява света!

Гордост! Столицата все повече завладява света!

Нашата столица започна да се обсъжда все по-често в различни статии, туристически блогове и върховете на класации със знак "изненадващо хубава".

Това стартира с класирането на София сред 10-те най-добри градове в света за започване на бизнес.  И то не в някоя "редова класация", а в тази на сп. "Форбс".

Като софийски преимущества тогава са споменати ниските данъци, високата скорост на интернета и достъпът до европейски фондове. И така, столиата ни се оказа успешен град за започване на нещо ново.

Тази година София се появи и в топ 10 на градовете в Европа по ръст на туризма, както и в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на брутния вътрешен продукт за последните 10 години.

Преди време и "Ню Йорк таймс" публикува статия, със заглавие "36 часа в София, България" - интересен пътеводител за София, който приканва читателите си да я посетят и да се се убедят сами в стойността на културните и исторически забележителности. 

"Първо пристигнаха траките, преди около 2700 години, следвани от римляните, Византийската империя, османските турци и след това комунистите. Тези дни - повече от две десетилетия след падането на желязната завеса, и пет години след присъединяването си към Европейския съюз -българската столица най-накрая достига себе си. На мястото на стария паметник на Ленин, сега стои висока статуя на светица покровител на София - тъмна принцеса, която по някакъв начин олицетворява чара на града "Изток-среща-Запад", "старо-среща-ново". 

Освен всичко друго, че София е и единствената столица с летище, до което можеш да се предвижиш  с метрото. Това улеснение се харесва на мнозина започна да се коментира в редица блогове за пътуване - заедно с традиционните български и отдавна оценени от чужденците неща като баницата, ракията, евтините кръчми и качеството ни да се сприятеляваме с всеки, без задължително да знаем езика му.

Наблюдават и сериозни статии като тази в "Сиатъл Таймс" на 30ти август, в която столицата ни се описва като "подценена" и се определя като по-бедна от Лондон или Париж, но пък "колко пълни с живот са софийските булеварди, колко жизнен е самият град с разкошните си паркове и старини". Статия на Dispatches Detours, е озаглавена така: "Няма друг град в Европа, който може да се сравни със София"

Мрежата на градския ни транспорт е описана като почти най-добрата на контитента, и всички хлавят ресторантите ни и изгодните за наемане жилища.

Всичко,което ни остава е и ние самите да оценим столицата си и да я поддържаме винаги на ниво.
 

 

   

0 коментарa

Виж още