Губят ли си полицаите времето с маловажни дейности?

Губят ли си полицаите времето с маловажни дейности?

От писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос става ясно, че голяма част от полицаите си губят времето с връчване на призовки, с охрана на данъчни и други несвойствени дейности. Тяхната съществена работа съвсем различна от извършваната от тях дейност, а именно би трябвало да се занимават с разследване на престъпления. Ежедневно униформените отделят от работният си ден минимум три часа от времето си, за да обикалят адреси и да охраняват чиновници.

В отговора на Бъчварова е записано, че за периода от месец януари до месец март, цели 11% от състава на териториалната полиция са се занимавали с дейности, различни от типичната полицейска работа.

Това означава, че около 180 служители на полицията в столицата всеки ден са ангажирани с дейности, които МВР характеризираха като несвойствени.

Интересното е, че реално тези дейности са вменени на полицаите по закон и те не могат да отказват съдействие на други държавни органи, когато е поискано такова.

Общият щатен състав на вътрешното министерство по последни данни е 49 779, от които обаче незаетите са над 6300. Реално униформеният състав е около 25 хил., а останалите са чиновници. Което означава, че около 3000 полицаи ежедневно връчват призовки.

Бъчварова пише в писмото си, че "Всеки участвал в оказване на съдействие служител е отделял средно по един час и половина от работното си време", като изчислено общо това т. нар. съдействие средно възлиза на 2 часа и 50 минути за цялата страна.

От отговора на министъра не се разбира средно по колко служители се изпращат с подобни задачи, но тя обяснява, че има приблизително 90 нормативни акта, които задължават МВР да отговаря на подобни заявки, например: Административнопроцесуалният кодекс, НПК, Законът за административните нарушения и наказания и др.

Връчването на фишове и призовки според министър Бъчварова е една от най-губещите времето на полицаите дейности. По закон е регламентирано електронните фишове да се изпращат по пощата, но ако до 14 дни нарушителят не си плати глобата фишът бива върнат обратно в полицията, която трябва лично да издири наказания, изпращайки на посоченият адрес свой служител. Освен връчването на документи, от писмото става ясно, че полицаите губят много време и в писане на документи.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още