Да живее България! В Хисаря възраждат традициите с уникален събор (СНИМКИ)

Да живее България! В Хисаря възраждат традициите с уникален събор (СНИМКИ)

Очаква се това събитие да бъде първото по рода си представено в Южна България. В него ще вземат участие над 50 състава, които ще представят народни песни, танци и свирни, гайди ще извият глас под южните склонове на Средна гора, а самодейни таланти ще озарят сцената и ще удивят хилядите гости.


Уникалният български събор ще се проведе в рамките на цели 3 дни - 2, 3 и 4 септември в местността „Дюлите” над курортния град Хисаря. Организатори на събитието са Гайдарски състав „Петко войвода“ с ръководител Иван Балабанов и сдружение „Хайдути” с председател Анко Лаловски, пише blitz.bg.
Началото на събора ще бъде дадено на 2 септември /петък/ от 17 часа. През първият ден местни групи за автентичен фолклор ще се надпяват и надиграват на сцената. Официалното откриване и кулминацията е предвидена за втория ден – 3 септември /събота/, като нейното начало ще е от 11 часа. Организаторите очакват това първо по рода си мащабно събитие в Южна България да прерасне в традиция и всяка година да събира българи от всички точки на страната ни.


Местните очакват с нетърпение възстановката „Хайдут Генчо”, чието име носи и самият събор. Хайдут Генчо е местен герой, който през годините е издигнат в култ и често е даван за пример на младежите за смелостта и родолюбието, саможертвата и себеотдадеността му към България. Във възстановката ще вземат участие над 200 души от цялата страна.
От гората, на „Дюлите” ще слязат войводи и башибозук и ще настане голяма битка, в която победата ще бъде за българите. 
Междувременно ансамбъл „Тракия” ще възкреси ритмите на българската народна музика, а под вълшебните мелодии нестинари и кукер ще прогонят злите сили от и ще орисат за здраве, плодородие и берекет присъстващите. 
В последния трети ден - 4-и септември /неделя/, фолклорни групи ще мерят гласовете си и ще показват обичаи, част от традициите на дедите ни.
Входът за трите дни на събора е общо 10 лева, като единствената молба на организаторите е всички присъстващи да бъдат облечени в български народни носии.

   

0 коментарa

Виж още