Да се запознаем с Инна Пелева

Да се запознаем с Инна Пелева

Родният град на Инна Иванова Пелева е Асенвград в Пловдивска област. Родена е на 26 декември 1964 година и през 1987 специализира „Българска филология“ в университет „Климент Охридски“ в град София. През 1988 година надгражда образованието си и завършва специалност култура и литература на възраждането в СУ „Св. Климент Охридски”. Освен това тя е професор и доктор на философските науки и е преподавала магистърски и също така бакалавърски курсове в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Нейната първа научна дисертация е посветена на темата „Трансформация на възрожденски идейно-поетически стереотипи в лириката на Хр. Ботев”. В своите литературни изследвания тя основно се занимава с проблема свързан с родната култура, а също така с литературната история като започва от Паисий Хилендарски и стига до Пасков. Пелева подкрепя идеята, че е от изключително важно значение да се пишат не просто учебници за учениците, но и те да са написани на разбираем език. От 2000 година насам тя самата се занимава с това, тъй като става част от огромното семейство на издателство „Просвета”. Автор е на множество книги, като част от тях са "Места от Конспекта" (2000), "Идеологът на нацията. Думи за Вазов" (1994) ), "Места от Конспекта" (2000), "Алеко Константинов. Биография на четенето" (2002), “Студии върху съществуващи и липсващи страници в българската литература" (1994), "Четени текстове”, “Тялото на национализма" (1998) и други.

През годините Инна Пелева натрупва огромен опит в писането на книги и днес споделя, че знанията и уменията не са нещо, което може да се изгради за един ден, защото те се натрупват в годините. Авторката е на мнение и че днес поднесената информация в учебниците е доста интересна. Така например в програмата на образованието в началото се изучават задължителните литературни произведения, а едва след това се разглежда начина на интерпретация като литературен похват. Именно затова според нея е много важно децата да имат свобода на словото и да могат да интерпретират текстовете по свой начин, давайки ясни и точни аргументи. Инна Пелева е на мнение и че днес формулировките в учебниците са ясни и изчерпателни, като така учениците получават достатъчно знания, за да могат да се справят с матурите при самостоятелна подготовка. Тя предлага да се използват учебниците, както на издателство „Просвета”, така и на „Анубис”, защото така учениците ще могат да получат достатъчни знания, за да могат успешно да положат матурите след 12 клас, без дори да се налага да посещават частни уроци.

Някои ученици имат така нареченото творческо мислене, а други пък с лекота запомнят получените знания още по време на преподаването им в училище. В учебната книга на авторката е показан литературен алгоритъм, който ще помогне на всеки да интерпретира по свой начин литературните произведения, без значение от стереотипите положени от обществото при писане и четене.

   

0 коментарa

Виж още